Ventspilī norisināsies Baltijas mēroga mērniecības forums

2013.09.17

20. septembrī Ventspilī norisināsies 4. Baltijas mērnieku forums, kas vienkopus pulcēs trīs kaimiņvalstu mērnieku sabiedrisko organizāciju vadošos pārstāvjus un par kadastra jomu atbildīgo valsts pārvaldes iestāžu vadību. Forumā plānots spriest par profesionāļiem un sabiedrībai aktuāliem jautājumiem mērniecības un kadastra attīstības jomā.

Forums notiks Livonijas ordeņa pilī, Jāņa ielā 17, Ventspilī, ar uzrunu atklās Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks infrastruktūras jautājumos Jānis Vītoliņš.

Baltijas mērnieku forumā piedalīsies pārstāvji no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas zemes dienestiem, Lietuvas Uzņēmumu reģistra, Lietuvas Mērnieku asociācijas, Latvijas Mērnieku biedrības, Latvijas kartogrāfu un ģeodēzistu asociācijas.

Forums noritēs divās paralēlās sesijās – mērniecības profesionāļiem un valsts pārvaldes iestādēm-, kurās foruma dalībnieki runās un dalīsies pieredzē par aktuālākajām tēmām kaimiņvalstu mērniecības nozarē un valstu kadastra attīstībā. Sesijas vadīs foruma organizatori: Valsts zemes dienesta (VZD) ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga un Latvijas Mērnieku biedrības (LMB) valdes priekšsēdētājs Jānis Klīve.

Valsts iestāžu pārstāvji dalīsies pieredzē un diskutēs par zemes vienību robežu nostiprināšanas apvidū problemātiku, sertificēto mērnieku pārraudzību, kā arī par kadastra sistēmas virzību un pilnveidošanu, ieviešot e-pārvaldi. Šie jautājumi Latvijā šobrīd ir ļoti aktuāli, jo VZD nopietni strādā pie dažādām izmaiņām normatīvajā regulējumā, lai vienlaikus samazinātu administratīvo slogu iedzīvotājiem un mērniecības profesionāļiem, tai pat laikā nodrošinātu kvalitatīvas un precīzas informācijas ieguvi par zemes vienībām, skaidri identificējamām to robežām, efektīvi risinātu zemes robežu strīdus situācijas.

Savukārt mērniecības profesionāļi spriedīs par nozarei aktuālām tēmām – par pāreju uz jauno Eiropas vertikālo augstuma atsauču sistēmu, par vietējiem ģeodēziskajiem tīkliem un kadastra kartes un topogrāfiskās informācijas savietošanu (mērogā 1:500).

LMB valdes priekšsēdētājs J. Klīve norāda uz foruma nozīmību arī nozares ikdienā: „Forums ir iespēja uzklausīt Baltijas valstu mērnieku labāko pieredzi, smelties idejas jauniem darbiem, un tas atstāj ietekmi uz noteiktiem lēmumiem arī valsts politikas plānošanas līmenī. Kaimiņvalstu kolēģi ir ieinteresēti apmainīties viedokļiem, un tas ļauj saprast, ka katrai valstij ir stiprās puses, ar ko lepoties un ar ko dalīties.”

Baltijas mērnieku foruma aizsākumi meklējami 2009. gada novembrī, kad pirmo forumu LMB organizēja Rīgā nelielam mērnieku pulkam. Baltijas mērnieku forums tiek organizēts ik pēc pusotra gada.

4. Baltijas Mērnieku Foruma programma

    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023