STARPTAUTISKĀ MĒRNIEKU DIENA 2023

2023.03.20

 

Starptautiskā Mērnieku diena tiek atzīmēta kopš 2012. gada gan Eiropā, gan ASV.


Tās ietvaros katru gadu tiek nominēts Gada mērnieks - vēsturiska persona ar pienesumu ģeodēzijā, kartogrāfijā, mērniecībā un arī astronomijā. Latvijā darbojas divas profesionālās organizācijas - Latvijas Mērnieku biedrība, kas dibināta pirms 103 gadiem un ir pārstāvēta starptautiskās mērnieku organizācijās un Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācija.

 

2023. gadā par gada mērniekiem ir nominēti divi Francijas matemātiķus astronomus un mērniekus Žanu Batistu Džozefu Delambru (1749-1822) un Pjēru Fransuā Andrē Mešeinu (1744-1804), kuri ir metriskās sistēmas aizsācēji.

 

Starptautiskajā Mērnieku dienā, 21.martā, nozares pārstāvjus un visus interesentus iepazīstinās ar informatīvi izglītojošu orientēšanās spēli jauniešiem par mērniecības tematiku “ĢEOINŽENIERIS”. Spēles mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar ģeotelpiskā datu inženiera profesiju un tehnoloģijām, kuras izmanto mūsdienu mērnieki, kā arī radīt interesei studēt par ģeotelpiskajiem datiem universitātēs.

 

Laika posmā no 21.marta līdz 21.septembrim visu Latvijas skolu 8.-12. klašu skolēniem būs iespēja spēli “GEOINŽENIERIS” spēlēt bez maksas. Spēle būs pieejamas sešās Latvijas pilsētās – Valmierā, Ogrē, Jēkabpilī, Rēzeknē, Jelgavā un Ventspilī. Uz spēļu
atrašanās vietām ir iespējams nokļūt ar sabiedrisko transportu, kā arī tās ir lielisks galamērķis, kuru iekļaut skolas ekskursijas maršrutā!

 

Spēle izstrādāta sadarbībā ar SIA “Roadgames Latvia” un ar Rīgas Tehniskās universitātes un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes un nozares uzņēmumu atbalstu. Visu par spēli un pieteikšanās kārtību iespējams uzzināt mājas lapā
https://geoinzenieris.mozellosite.com.

 

 

Papildus LMB aicina visus nozares pārstāvjus atzīmēt Starptautisko mērnieku dienu ar kādu katram pieejamu un interesēm atbilstošu aktivitāti:

 

    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023