Rīgas pilsētai jauns kvaziģeoīda modelis

2021.05.17

Lai nodrošinātu precīzus normālā augstuma mērījumus vietās, kur valsts ģeodēziskais vai Rīgas vietējais ģeodēziskais tīkls nepārklāj uzmērāmo teritoriju,   Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta speciālisti 2021.gadā ir pabeiguši Rīgas pilsētas kvaziģeoīda modeļa RIGA’20 izstrādi, kas kopumā ilga divus gadus – no 2019.gada līdz 2020.gadam.  

Izstrādātais kvaziģeoīda modelis RIGA’20 atbilst 2011. gada 15. novembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 879 “Ģeodēziskās atskaites sistēmas un topogrāfisko karšu sistēmas noteikumi” 18. un 21. punkta prasībām un ir pirmais kvaziģeoīda modelis Baltijas valstīs, kas radīts speciāli konkrētai pilsētai.

Departamenta speciālisti, izmantojot Dānijas Tehniskajā universitātē radītu programmatūru GRAVSOFT, izveidojuši Rīgas administratīvai teritorijai un tās normālā augstuma mērījumiem kvaziģeoīda modeli (pret valsts ģeodēzisko tīklu standartnovire ar 1σ (68%) ticamību – 6 mm), kas turpmāk nodrošinās nepieciešamo ģeotelpisko pamatdatu ieguvi ekonomiskāk, kvalitatīvāk un ātrāk. 

2021. gada 15. aprīlī informāciju par izstrādāto kvaziģeoīda modeli RIGA’20 savā mājas lapā ir publicējusi Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra.

 

Plašāku informāciju par Rīgas kvaziģeoīda modeli skatīt ŠEIT,

Rīga kvaziģeoīda modeļa RIGA'20 dati, informācija par precizitātes pārbaudi un aprēķiniem pieejami ŠEIT

 

 

 

 

 

 

 

    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023