Mūžībā devies Jānis Pakalns

2021.10.06

Ir sirdī rudens ienācis

Bez klauvējiena, neaicināts, (..)

Viss pierimis

Viss apklusis (...)

 

Jānis PAKALNS

⃰  Dzimis 08.07.1935. Bauskas apriņķī

†  Miris 03.10.2021. Rīgā

 

Jānis Pakalns dzimis 1935. gada 8. jūlijā Bauskas apriņķī. Beidzis Latvijas Lauksaimniecības akadēmiju (LLA) Zemes ierīcības fakultāti, iegūstot inženiera zemes ierīkotāja kvalifikāciju. Darba gaitas uzsācis Lauksaimniecības ministrijas Zemes ierīcības pārvaldē, kur nostrādāja divus gadus. Vēlāk strādāja par inženieri-ģeodēzistu vairākos projektēšanas institūtos – “Rūpnīcprojekts”, “LPSR Patērētāju biedrību savienības Projektu kantoris”, “Vojenprojekt”. Darbs bija saistīts ar komandējumiem visā Padomju savienībā.

1972. gadā sāka strādāt Rīgas pilsētas Galvenās arhitektūras plānošanas pārvaldē kā Inženierģeodēziskā dienesta vadītājs. 1989. gadā dienests kļuva par pašvaldības uzņēmumu Rīgas Ģeodēziskais centrs, ko vadīja līdz 2003. gadam. Laika gaitā pie dažādām politiskajām varām Jānis Pakalns spēja nosargāt Rīgas Ģeodēziskā centra plašo mērniecības arhīva materiālu kopumu. 1977. gadā uzaicināts strādāt par ģeodēzijas pasniedzēju Rīgas Politehniskajā institūtā, kurā strādāja līdz 1990. gadam. LLA vadījis vasaras prakses studentiem no 1977. līdz 1980. gadam.

Nozīmīgs ir Jāņa Pakalna ieguldījums Latvijas Mērnieku biedrības (LMB) atjaunošanā, viens no LMB atjaunošanas iniciatoriem 1988. gadā. 1992. gadā kļuva par atjaunotās Latvijas Mērnieku biedrības otro prezidentu pēckara periodā un vadīja LMB līdz 1996. gadam. Pēc Jāņa Pakalna ierosinājuma 1995. gadā LMB atjauno un izdod pirmskara periodā iznākušo žurnālu “Mērniecības Vēstnesis”.

Pateicoties ārvalstu kolēģu atbalstam, kopā ar kolēģiem Mintautu Eglīti, Zigrīdu Stabulnieci un Jāni Balodi 1993. gadā no 13.-18. februārim piedalījās Starptautiskajā mērnieku federācijas (FIG) sanāksmē Jaunorleānā (Ņūorleānā, ASV), kur LMB tika atjaunota FIG sastāvā. Latvija ir viena no 11 šīs organizācijas dibinātājvalstīm 1926. gadā. Jānis Pakalns piedalījies vairākās FIG starptautiskajās sanāksmēs un kongresos – Austrālijā, Vācijā, Somijā, Kanādā, Lielbritānijā.

LMB ar Jāni Pakalnu 1994. gada 17.-20. novembrī noorganizēja FIG prezidenta E.Džeimss (Earl James) vizīti Latvijā. Turpmāk LMB delegācijas piedalās FIG rīkotajās starptautiskajās sanāksmēs Melburnā (kongress), Berlīnē, Toronto u.c. Veidoti personīgi kontakti ar ārvalstu mērniekiem, kas sekmējuši pieredzes apmaiņu īpašumtiesību atjaunošanā un jaunāko tehnoloģiju ieviešanu Latvijas mērniecībā - I. Milanovu Bulgārijā, Viktoru Sīko un Miervaldi Balodi Austrālijā, A. Kārkliņu Kanādā un A. Dzelzkalnu Vācijā. 

Jānis Pakalns bija LMB goda biedrs un 2016. gadā, 80 gadu vecumā, saņēma LMB Goda zīmi par ieguldījumu Latvijas mērniecībā. Līdzgaitnieku vidū Jānis Pakalns ir iemantojis cieņu un autoritāti, jo vienmēr mācējis uzturēt mērnieku tradīcijas un garu.

Līdzjūtība tuviniekiem, draugiem un līdzgaitniekiem. Paldies par paveikto!

 

 

 

 

 

    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023