LMB un LKĢA paraksta sadarbības memorandu

2015.02.26

2015. gada 25.februārī, Ministru prezidente Laimdota Straujuma kopā ar Nevalstisko organizāciju (NVO) un Ministru kabineta sadarbības memorandu parakstījušajām NVO vienojās par būtiskākajām 2015.gada prioritātēm - NVO fonda izveide Latvijā, tautsaimniecības izaugsme, ģimenes un indivīda dzīves kvalitāte, valsts drošība. Memorandu parakstījušo organizāciju vidū bija arī Latvijas Mērnieku biedrība un Latvijas Kartogrāfu un Ģeodēzistu asociācija.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma pasākumā uzsvēra: „NVO sektoram vienmēr svarīgs ir bijis jautājums par pieejamo Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansējumu. Tāpēc aicinu NVO sektoru iesaistīties nākamā gada budžeta apspriešanas procesā un aktīvi virzīt jautājumu par NVO fondu, t.sk., par finansējuma jautājumu. Vienmēr esmu atbalstījusi sadarbību ar nevalstiskajām organizācijām un konstruktīvajiem priekšlikumiem!”

Tāpat Ministru prezidente klātesošos informēja, ka 2015.gada pirmajā pusgadā viens no Latvijas un valdības svarīgākajiem uzdevumiem un prioritātēm ir Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē. Prezidentūra ir jauns izaicinājums un Latvijas pienākums, kas dod iespēju vairot Latvijas atpazīstamību, nostiprinot savu reputāciju kā atbildīga starptautiskā dalībvalsts. Arī NVO Latvijas prezidentūras ietvaros realizēs sabiedrībai būtiskus projektus, īpaši būtisks notikums NVO sektoram būs rīkotais forums – Rīga 2015, kura norises mērķis ir sekmēt pilsoniskās sabiedrības līdzdalību nacionālā un Eiropas Savienības līmeņa lēmumu pieņemšanā. Forumā piedalīsies arī Ministru prezidente.

Valsts kancelejas direktore, Memoranda īstenošanas padomes vadītāja Elita Dreimane sanāksmē informēja par MK un NVO sadarbības memoranda īstenošanu un padomes darbu 2014.gadā, t.sk., par jauno Memoranda teksta redakciju, sistēmas modernizāciju, kas veicinās ātrāku tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas procesu, kā arī par augsto starptautisko novērtējumu Valsts kancelejas iniciētajām aktivitātēm sabiedrības līdzdalības veicināšanai.

„Ir patiess prieks un gandarījums, ka NVO sektors un valdība var sevi uzskatīt par nozīmīgiem, uzticamiem un vērtīgiem sadarbības partneriem. Vēlos izteikt lielu pateicību ikvienai NVO, kas iegulda savu darbu un laiku, pilnveidojot valsts pārvaldes un NVO sektora sadarbību. Lai veiksmīgs, rezultatīvs un panākumiem pilns 2015.gads un lai sadarbība tikai stiprinās!”, uzsvēra E.Dreimane.

Savukārt NVO pārstāvji rosināja diskusiju par NVO fondu un finansējuma jautājumiem, pārāk biežajiem tiesību aktu grozījumiem, starpnozaru sadarbību ministriju un pašvaldību līmenī, kā arī par trūkstošo informāciju no Sabiedrības integrācijas fonda par finansējuma apjomu, ko varēs apgūt 2015.gadā.

Memorandam pievienojās 33 jaunas nevalstiskās organizācijas, no kurām liela daļa NVO, kas darbojas vides un dabas aizsardzības jomā. Līdz šim Memorandu bija parakstījuši vairāk kā 350 nevalstisko organizāciju pārstāvji.

Apskatiet infografiku par NVO un MK sadarbību, kā arī infografiku „2014.gads sabiedrības līdzdalībā faktos un skaitļos”.

Ikars Kubliņš, www.mernieks.lv
PAR SABIEDRISKO ORGANIZĀCIJU LĪDZDARBĪBAS IESPĒJĀM LŪDZU SKATĪT ŠEIT.
    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023