Kas šovasar notiek sertificēšanas pasaulē?

2024.08.19

Latvijas Mērnieku biedrība informē par iespēju sertificētām personām turpināt profesionālo darbību bez sertifikāta apturēšanas. Aicinām sertificētās personas novērtēt sava sertifikāta nozīmi un apzināties tā vērtību, neļauties dezinformācijai un tendenciozai informācijai.

 

Šobrīd ģeodēzijas un mērniecības jomā deleģējumu ir saņēmušas divas sertificēšanas institūcijas – Latvijas Mērnieku biedrības Sertifikācijas centrs (LMB SC) un uzņēmums SIA “Sertifikācijas centrs”. Lai sertificēšanas institūcija pilntiesīgi darbotos, ir jābūt izpildītiem diviem nosacījumiem: ir jābūt saņemtai akreditācijai valsts aģentūrā “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” (LATAK) un jābūt saņemtam valsts deleģējumam, kas ģeodēzijas un mērniecības jomā ir Ministru kabineta deleģējums ārējā normatīvā aktā, t.i. Ministru kabineta noteikumos.

2024. gada 17. aprīlī LATAK ir apturējis akreditāciju SIA “Sertifikācijas centrs”. Šāda situācija līdz šim nozarē nav notikusi, tāpēc tā nav pilnībā skaidra, kā arī normatīvos aktos nav noteikts kā šādā situācijā ir jārīkojas. Ar apturētu akreditāciju sertificēšanas institūcijas darbība ir stipri ierobežota, jo tā nedrīkst pieņemt un izdot ar sertificēto personu darbību saistītus lēmumus. Tas nozīmē, ka izsniegtie sertifikāti ir darboties spējīgi līdz to noteikto termiņu beigām, bet situācijās, kad sertifikātu darbība ir jāpagarina vai jāaptur, vai jāatjauno, un jāpieņem sagatavots lēmums, sertificēšanas institūcija ar ierobežotu darbību to nedrīkst darīt.

Šādā situācijā vairākas sertificētās personas pret savu gribu ir kļuvušas situācijas ķīlnieces un savu profesionālo darbību nevar turpināt. Situāciju padara neskaidru arī nepilnības normatīvo aktu regulējumā, kurā šāda situācija nav paredzēta.

Pēc nozares aicinājuma, kā arī Aizsardzības ministrijas, un LĢIA iniciatīvas, 17.07.2024. tika sasaukta starp institucionāla sanāksme, kurā tika meklēti situācijas risinājumi. Uzklausot LATAK, kā atbilstošākais tika pieņemts veidot valsts aģentūras “Latvijas Nacionālais akreditācijas birojs” (LATAK) akreditācijas nozaru tehniskās komitejas (ANTK) starp institucionālu darba grupu.

Darba grupā savus pārstāvjus deleģēja LATAK, ieskaitot piesaistītu ģeotelpiskās nozares ekspertu, Tieslietu ministrija un tās pakļautības iestāde Valsts zemes dienests, Aizsardzības ministrija ar tās pakļautības iestāde Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūra, nozares akadēmiskās vides pārstāvis no Rīgas Tehniskās universitātes, Latvijas Kartogrāfu un ģeodēzistu asociācija, SIA “Sertifikācijas centrs” un LMB SC.

Laikā no 29. jūlija līdz 9. augustam darba grupa izstrādāja vadlīnijas, kas paredz sertificētām personām nepārtrauktu profesionālo darbību un bez ierobežojumiem mainīt sertifikācijas institūciju. Vadlīnijas ir saistošas LATAK un tās akreditētām sertificēšanas institūcijām, kuras šo informāciju nodod un informē iesaistītās personas. Vadlīnijas atspoguļo savstarpēju izpratni 2024. gada vasarā starp sertificēšanas institūcijām, akreditācijas iestādi kā arī atbildīgām valsts iestādēm. Vadlīnijās ir detālāk aprakstīta situācija atsevišķiem sertificēšanas institūciju deleģētiem uzdevumiem. Vienlaikus jānorāda, ka vadlīnijās nav iekļauts risinājums par sūdzību izskatīšanu, sertifikātu darbības apturēšanu vai to anulēšanu. Vadlīnijas pieejamas LATAK vietnē.

 

    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023