Eiropas Mērnieku dienā godinās LMB apbalvojumu saņēmējus

2016.03.16

2016. gada 18.martā, jau piekto gadu norisināsies Eiropas Mērnieku diena, kuru vienlaicīgi atzīmēs visā Eiropas Savienībā un arī ārpus tās robežām.

Latvijas Mērnieku biedrība šajā dienā organizē savu ikgadējo kopsapulci un semināru par nozares aktualitātēm, kas šoreiz notiks Jūrmalas viesnīcā "Dzintars". Pēc semināra, plkst. 17:00 svinīgā ceremonijā tiks cildināti LMB piešķirto apbalvojumu - Goda ordeņu un Atzinības zīmju "Par nopelniem Latvijas mērniecībā" saņēmēji. Šogad apbalvojumus saņems Erns Lazdāns, Jānis Pakalns, Visvaldis Šnepsts un Agris Svars. Apmeklēt apbalvojuma ceremoniju tiek aicināti visi interesenti.

Eiropas Mērnieku dienas tradīciju ieviesusi Eiropas Mērnieku padome un tradicionāli katrs gads tiek veltīts kādam izcilam mērniecības nozares pārstāvim. Šogad par gada mērnieku nominēts 18. gadsimta horvātu zinātnieks, astronoms, matemātiķis un filozofs Rudžers Jozefs Boskovičs, kura plašajā paveikto darbu klāstā ir gan pirmā ģeometriskā procedūra ekvatora noteikšanai rotējošām planētām, gan planētas orbītas aprēķināšana, balstoties uz trim atrašanās vietas pozīcijām, gan atklājums, ka uz Mēness nav atmosfēras.

Latvijas mērniecības nozarē šis gads ir nozīmīgs ar to, ka no 23. līdz 24. septembrim Rīgā norisināsies vēl nebijuša mēroga mērnieku pasākums - Eiropas Mērnieku padomes Ģenerālā asambleja. Eiropas Mērnieku padome ir institūcija, kas pārstāv un attīsta mērnieka profesiju Eiropā, tai skaitā veicinot zināšanu un pieredzes apmaiņu, sniedzot padomus un konsultācijas ES institūcijām, veicinot profesionālās kvalifikācijas un pakalpojumu standartu uzturēšanu. Uz Ģenerālo asambleju Rīgā ieradīsies deleģētās personas no 35 dalībvalstīm. Savukārt dienu pirms asamblejas, 22. septembrī, notiks Latvijas Mērnieku biedrība sadarbībā ar Valsts zemes dienestu organizēta starptautiska konference par godu Latvijas kadastra pastāvēšanas 335 gadu jubilejai - arī tajā piedalīsies pārstāvji no visas Eiropas.

www.mernieks.lv

    © Visas tiesības aizsargātas Latvijas Mērnieku biedrība 2023